Trun smo i tren

23 СÐ, 2012

Процес (1)

Процес — Аутор trunsmoitren @ 19:32

Prag-sat 

(Астрономски сат у Прагу) 

Постоје места која заволимо много пре него што их сопственим очима видимо; постоје она која заволимо током боравка у њима, али и она која заволимо тек кад одемо из њих.

Кад сам, у мају 2008. године, сазнала да ћу ићи са одељењем на екскурзију у Праг, и кад сам погледала неке слике, ништа се у мени није заталасало. Само сам се обрадовала једном новом путовању, али и застрепела, знајући да ћу први пут водити више од двадесет малолетних лица, трећака,  ван земље.

Матуранти су ипак углавном пунолетни, што ме је тада тешило.

То што се на неким језицима Чешка и данас зове Бохемија било ми је, признајем, интригантно, као и чињеница да се радња Кундерине „Неподношљиве лакоће постојања“, култне књиге за моју маленкост, одвијала на прашким улицама, да су и Томаш, и Тереза, и Сабина ту открили ко су, и то тек кад су открили да нису то у шта су целог живота веровали.

Исто тако, била сам свесна да је Кафка управо ту стварао „Процес“.

Теразије су биле у равнотежи.

Златни град сам заволела тек након дводневног боравка у њему, након искреног признања да је све то лепо, али да и даље осећам равнодушност (пошто је Петроград на листи виђених дивота први, па остављам бар пет празних места пре него што се усудим да било који други геогафски појам шапатом споменем), и након искрено постављеног питања („Оли, да ли сам ја, која себе сматрам љубитељем уметности, а равнодушна сам док ово гледам, нормална?“) на које сам, уместо одговора добила само ћутање и слегање рамена.

Неколико пријатеља из мог најужег окружења видело је Праг и сви су се вратили одушевљени, без обзира да ли су га видели у сунчаним, ветровитим, снежним или кишним издањима, а ја сам, и након што сам прошетала његовим најлепшим деловима, и даље сумњала у своја осећања.

Тек кад сам, дан пред повратак, схватила да се ближи час растанка, осетила сам да ми се увукао под кожу и да је узалудан сваки отпор – заволела сам га.

http://nl3.cetrine.net/tk5/photofunia/1349222400/0/8/pctiqjqnlpm_cgp.gif 

В.  Милићевић


Коментари

 1. А можда је у питању и поглед из неког другог, не првог, угла? :)
  Јанакис ће то, може-бити, боље појаснити. :)

  Аутор pricalica — 24 СР2012, 19:17

 2. Наравно да јесте, ту нема збора, Причалице. ;-)
  Тај први угао је обично или превише оштар, или превише туп, или пак превише мек, и одведе нас у ћорсокак.
  Онај други је много згоднији и ствара лепши угођај.
  ;-)))

  Аутор trunsmoitren — 24 СР2012, 23:07

 3. Avaj! Ne mozes da ne zavolis Prag. Toliko razlicit, a opet toliko lici na beli nam grad, zar ne?

  Mene je fascinirala prica o satu ciju si fotografiju postavila uz ovaj tekst, i o autoru istog koji je, kako ne bi napravio negde isti takav sat, osakacen tj oslepljen. Da li ste culi tu pricu?

  Аутор kosta — 25 СР2012, 05:00

 4. Јесмо, Коста. Изгледа да ниједан водич не заобилази ту легенду о творцу овог сата.
  Неколико деце је, кад сам их питала за утиске о градовима које смо видели, рекло како су Берлин и Дрезден лепи и сређени, али како Праг има душу.
  Леп је Златни град.

  Аутор trunsmoitren — 25 СР2012, 07:41


Додај коментар

Додај коментар

Коментар ће бити проверен пре него што се објави.

Запамти ме

Powered by blog.rs