Trun smo i tren

18 ФÐ, 2014

Оптичка варка

Осмех у речи и слици — Аутор trunsmoitren @ 09:51

http://images.kurir-info.rs/slika-900x608/opticka-iluzija-1392041536-443061.jpg

Цртеж који познат под неколико наслова, “Млада и стара жена“, “Девојка и старица“, “Супруга и ташта“, “Стара вештица и млада жена“, представља једну од најпознатијих оптичких илузија.

Наиме, на истој слици су нацртане и девојка и старица, али тако да већина људи у први мах не уочи обе. У зависноти од тога коју од њих две прво угледате, постоје и различита тумачења о томе шта то говори о вашој личности.

Два могућа одговора:

1. Девојка

Девојка је на цртежу окренута лицем од вас, гледајући у даљину, а из профила јој се виде нос и трепавице. Са шешира јој виори бели вео, обучена је у раскошну бунду, деколте јој је дискретно откривен, а око врата има огрлицу.

Тумачење:
Ако сте на слици прво угледали девојку, према популарним интерпретацијама, које, додуше, немају потврду међу психолозима, ведрије сте природе, младалачког духа и склони оптимистичном погледу на свет.

2. Старица

Старица нам је окренута из профила. Оно што је девојкино ухо, то је старичино око, линија њеног образа и вилице представља нос старице, а огрлица су старичине усне, док вео на шеширу код старице више личи на мараму којом је забрађена.

Тумачење:

Ако вам је на први поглед на овом цртежу била старица, или вештица, како је неки називају, могуће да сте по природи песимистичнији и опрезнији, склони скептицизму и старији духом.

Понављамо, ова тумачења су део популарне културе и немају утемељење у теоријама стручњака.

(Слика и тумачење узети су са интернета)


Коментари

 1. Замисли! Отворила ја твој блог и читам овај пост и гледам: девојка па баба, кад стиже наша радница с посла и каже: Ју, каква баба?! А ја је питам: Не видиш девојку? И тек тамо касније је примети. Мислим, мени то би занимљиво, а да ли има везе с песимизмом или оптимизмом - па то већ зависи колико је ко жедан. Или не? :))))

  Аутор pricalica — 21 ФР2014, 01:26

 2. Кад год погледам ову слику, Причалице, једва се отарасим девојчице. Сад ми је потребан напор да се сетим где је била старица. У почетку је то било обрнуто.
  Изгеда да више нисам жедна. ;-)
  П.С.
  Поздрав и теби и мојој првобитној истомишљеници!

  Аутор trunsmoitren — 23 ФР2014, 10:43

 3. Ja ne shvatam gde je starica na slici... ne vidim je uopste???

  Аутор idzi — 23 ФР2014, 12:20

 4. Загледај се у врат ове девојке, Идзи! То што је њена огрлица, заправо су старичине усне. Изнад њих је огроман, криви нос.
  Надам се да ће ти следећи покушај бити успешнији, мада је призор који с лакоћом видиш свакако лепши. :-)

  Аутор trunsmoitren — 23 ФР2014, 13:33

 5. Trudim se,nazirem jedva. Ali opet, po meni je to mlada dama mnogo vise nego starica.

  Аутор idzi — 23 ФР2014, 14:15


Додај коментар

Додај коментар

Коментар ће бити проверен пре него што се објави.

Запамти ме

Powered by blog.rs