Trun smo i tren

23 ÐÐ, 2012

О талентима

Чуда језика — Аутор trunsmoitren @ 11:55

http://www.dodaj.rs/f/1q/dL/4gDOeXPO/ruke-slike2.jpg

(Слика са интернета)

...Таленат је „урођена способност за нешто (за музику, науку, књижевност, спорт итд.)“.То је „надареност или „даровитост“.

У старом грчком језику талантон ( од чега је и настала реч таленат) означавала је 55 фунти, тј. новчану јединицу вредности отприлике 26 килограма сребра. А то није била баш мала вредност!

Уз промену значења речи таленат -новчана јединица у таленат -обдареност везана је и једна прича из Светог писма.

 

У "Новом завјету", у Jеванђељу по Матеју, пише:

„ Краљевство је небеско као и човек који, полазећи у туђину, дозва слуге те им предаде имовину своју.

Једноме даде пет талената, другоме два, трећему један: свакоме према његовој способности. И затим отпутова. Одмах онај који је примио пет талената оде и поче радити с њима те заради и других пет. Исто тако онај који прими два талента заради друга два. Али онај који прими један таленат оде, ископа земљу и ту сакри новац господарев. 

Послије дуго времена дође господар тих слугу и затражи од њих рачун. 

Онај који је примио пет талената приступи и донесе пет других талената те рече: „Господару, предао си ми пет талената, а ја сам, ево, зарадио и других пет.“ Тада му рече господар: „ Добро, ваљани и вјерни слуго! Био си вјеран над малим, зато ћу те над великим поставити: Уђи у весеље господара свога!“

Кад приступи онај који је примио два талента, рече: „ Господару, предао си ми два талента, а ја сам, ево, зарадио и друга два.“ Тада му рече господар: „ Добро, ваљани и вјерни слуго! Био си вјеран над малим, зато ћу те над великим поставити: Уђи у весеље господара свога!“

Кад приступи онај који је примио један таленат, рече: „ Господару, знајући да си човјек тврд, да жањеш гдје ниси сијао и купиш гдје ниси вијао, побојах се, одох и сакрих свој таленат у земљу. Ево ти што је твоје“. Тада му рече господар: „Неваљали и лијени слуго, знао си да жањем гдје нисам сијао и да купим гдје нисам вијао, према томе си морао мој новац уложити код мјењача, како бих ја након повратка узео своје камате. Дакле, одузмите му тај таленат и подајте га ономе који има десет талената!“

Сви знамо шта је писац хтео да каже овом причом. Јер под талентом овде не треба схватити само новац него и способност уопште да се нешто учини, створи. Отуда и друго значење ове речи (способност, обдареност) с којим она и данас живи у европским језицима, па тако и у српском.“

("Приче о речима", Милан Шипка) 


Коментари

 1. А могло би се рећи - дар. И новац и способност су дарови, зар не? :)

  Аутор pricalica — 23 ÐÐ 2012, 12:42

 2. Svako od nas ima neki dar od Boga.
  No, Bog nam je dao i slobodu da koristimo darove po svojoj volji, zato često grešimo.
  Dao nam je i mogućnost pokajanja, ali mnogi ne znaju da se kaju. Ko to ume, blago njemu, ništa mu više nije potrebno.

  Аутор nena58 — 23 ÐÐ 2012, 17:48

 3. Ту и тамо, Причалице.:-)
  Способност видим као дар, али новац - као резултат рада. Новац морамо да зарадимо на неки начин, а дарови су нам дати (са задатком да их не закопамо, како каже ова прича).

  Аутор trunsmoitren — 23 ÐÐ 2012, 18:05

 4. Нено58, и ја мислим да свако има неки дар од Бога.
  Сматрам да греше они који га не користе (и сама сам по том питању грешна), мада, наравно, свако од нас има и друге грехове.
  Покајање јесте нешто чему треба да тежимо и што треба да научимо, али из ове приче о талентима, пре свега, треба упамтити да су таленти дати како бисмо нешто учинили са њима, а не како бисмо их се одрекли.:-)

  Аутор trunsmoitren — 23 ÐÐ 2012, 18:09

 5. Али они добише ничим заслуживши, зар не? То је дар. Зато им се и плата рачуна по дугу. :)))
  у.п.: Тај талант је бројао, мислим, око 150 златника.

  Аутор pricalica — 23 ÐÐ 2012, 19:37

 6. Дар је, и дуг, Причалице.
  150 златника?!? Машала!!!
  Много је, куме, што би рекао Манда.:-)

  Аутор trunsmoitren — 29 ÐÐ 2012, 19:01


Додај коментар

Додај коментар

Коментар ће бити проверен пре него што се објави.

Запамти ме

Powered by blog.rs