Trun smo i tren

18 ÐÐ, 2012

Младост је стање духа

Сентиментално васпитање — Аутор trunsmoitren @ 21:14

http://www.dodaj.rs/f/T/lB/19sCFvrN/kisa-kisobran-cvet.jpg 

Младост није период живота. Она представља стање ума. Младост не чине само румени образи, црвене усне и гипка колена, већ и контрола воље, квалитет имагинације, живост емоција; младост је свежина у дубоким изворима живота.

Младост подразумева превласт храбрости над стидљивошћу, превласт жеље за авантуром над љубави према доколици.

Све ове особине чешће се срећу код човека од 50 година него код младића од 20.

Нико не остари само нижући календарске године. Људи старе тако што напуштају своје идеале.

Године вам стварају боре на кожи, али неповерење у себе, страх и очај - то су те дуге, дуге године које сагињу главу и враћају ваш дух у прах и пепео.

Млад си колико и твоја вера, стар колико и твоја сумња; млад колико и твоје самопоуздање, стар колико и твој страх; млад си колико и твоја нада, стар колико и твој очај.

У самом средишту твог срца постоји једна бежична станица. У оној мери у којој она прима поруке о лепоти, нади, радости, храбрости, величини и снази, од неког мушкарца или жене и од бесконачног Бога, толико си и ти млад.

Када све жице падну и само средиште твог срца прекрију снег песимизма и лед цинизма, онда си заиста остарио и нека се Бог смилује твојој души.

Џо Вилер

(Са сајта Знакови поред пута)


Коментари

 1. Е ја сам ово чекала, па да се придружим сведанашњим честитањима, јер си ми овде сва, радости! Довољно стара - да младујеш, и довољно млада - да знаш како с годинама. Љубим загрљајно, желећи све радосновено! :))))))

  Аутор pricalica — 18 ÐÐ 2012, 21:44

 2. Ти си, Причалице, моје срце.
  Више пута сам прочитала овај текст, али не могу да тврдим исто што и ти - да сам сва у њему.
  Волела бих да јесам и да будем онолико и онако млада колико то овај текст подразумева, и онолико стара колико је то неизбежно.
  Чињеница је да сам и сама упознала много двадесетогодишњих стараца и понеку педесетогодишњу или шесдесетогодишњу девојку, онако како их Вилер дефинише, па све мислим да му треба веровати.
  Леп текст, у сваком случају. Вредан пажње.:-)

  Аутор trunsmoitren — 18 ÐÐ 2012, 22:29

 3. Теоријски све написано је прилично тачно, а практично то би значило да често претрчавамо са једне на другу страну, што није баш реално.

  Аутор Јанакис — 19 ÐÐ 2012, 15:12

 4. Баш тако, Јанакисе!
  Још један доказ да су теорија и пракса понекад у врло далеком сродству.
  Но, морам признати да су ми последња два пасуса прилично убедљива. То ми некако ЈЕСТЕ тачно у вези са старошћу и младошћу.Нема даље од тога.:-)

  Аутор trunsmoitren — 19 ÐÐ 2012, 22:46


Додај коментар

Додај коментар

Коментар ће бити проверен пре него што се објави.

Запамти ме

Powered by blog.rs