Trun smo i tren

08 ÐÐ, 2012

Школа

Чуда језика — Аутор trunsmoitren @ 12:35

http://www.dodaj.rs/f/2F/ea/27zit9oA/skola-kako-je-vidimo.jpg

(Slika sa interneta) 

"Сви знамо шта је то школа и шта се у школи ради. Ту се учи, стиче знање потребно за живот, решавају тешки и озбиљни задаци, савладавају разне науке и вештине: од науке о језику до физичке културе. То је, дакле, веома важна и озбиљна установа. Очекивали бисмо, стoга, да тако важна и озбиљна установа има и важно озбиљно па чак и строго име. Али – ништа од тога!

Изненадићете се кад сазнате шта, у ствари, значи реч школа, или боље рећи, шта је некада значила.

Вероватно сте већ чули да школа није наша реч. У наш језик преузета је из латинског (стари Римљани говорили су схола) са значењем „ училиште“, које и данас та реч има.

Но, пре тога стари Римљани преузели су је од Грка, а у грчком језику реч схоле, у почетку, кад је настала није значила „училиште“ већ нешто сасвим друго;чак, могло би се рећи, и супротно од онога што данас значи.

Схоле је у старом грчком језику значило – „ доколица“, „беспослица одмор“, „забава“!

Питаћете се, сигурно, како то. Зашто су стари и мудри Грци своја училишта сматрали беспослицом, доколицом и забавом?

Ево како је то било.

У почетку, школа у Грчкој није била оно што ће касније постати – у тој земљи и другде по свету: установа за образовање омладине.

То је испрва било место где су се окупљала докона деца робовласника да заједнички проведу време у игри и забави. Отуда онда и назив „ доколица“, „забава“.

Школа је, дакле, у почетку била – забавиште. Касније се ту почело озбиљније радити и учити.

Нарочита пажња посвећивала се телесном вежбању – гимнастици. И управо по томе што су се ђаци у старим грчким схолама бавили гимнастиком, једна врста школе, која и данас постоји, добила је назив - гимназија. Гимназија је, дакле, „школа гимнастике“, мада се у наше време ученици најмање баве гимнастиком.

Гимназија је потекла од речи гимнос, што значи – „го“, „наг“, „неодевен“.Стари Грци, наиме, изводили су телесне вежбе голи без одеће. Према томе је онда и настала гимнастика, што је у слободније преводу значило „ голишање“.

Тако су, ето, од „ доколице“ и „ голишања“ настале две озбиљне речи и две у животу свакога човека веома важне ствари: школа и гимнастика."


Коментари

 1. Zanimljivo :)

  Аутор Helena — 09 ÐÐ 2012, 07:39

 2. Smesno :D

  Аутор Lala — 09 ÐÐ 2012, 07:40

 3. Данас су се у некој школи играла нека деца (вероватно на часу информатике) и исписивала овде шта им је пало на памет. Прво сам мислила да то не дирам, а онда сам одлучила да задржим прва два коментара, као успомену на вежбу, јер су се деца можда збунила па се заиграла у туђем школском дворишту и заборавила у њему своје играчке. Вратила сам им скоро све, а ове две нисам дохватила.;-)))

  Аутор trunsmoitren — 09 ÐÐ 2012, 23:20

 4. Али, кад се мало боље загледа, наше данас је, чини се, најсличније, или се бар на томе ради (судећи по овима у образовању), да се ем вратимо у робовласничко друштво, ем да доколичаримо и, уместо броја часова, бројимо мале и велике одморе.

  Аутор pricalica — 11 ÐÐ 2012, 19:13

 5. Многим ученицима школа и јесте управо то - доколичарење, само што нису деца богатих Грка, али им је свакако занимљивије да"блеје" у школи него за компјутером.
  У праву си, то је повратак у робовласничко друштво, али многи и онако добровољно постају робови, а после, кад се пробуде, буде касно, само што након тога више нема ни малих ни великих одмора за њих.:-( Нико ту није на добитку, и то је најстрашније.

  Аутор trunsmoitren — 11 ÐÐ 2012, 22:28


Додај коментар

Додај коментар

Запамти ме

Powered by blog.rs