Trun smo i tren

31 ÐÐ, 2012

Улм, Партнерство на делу

Улм — Аутор trunsmoitren @ 20:56

http://www.dodaj.rs/f/1q/KT/3LYU3MxG/bgdulm-partnerstvo.jpg 

Предлог мојих претпостављених био је изненадан, а моја одлука брза.

Неколико тренутака сам се двоумила и питала хоћу ли бити на висини задатка и хоћу ли умети да се снађем у околностима које су свима нама непознаница, а које су, по свој прилици, основа за један нови почетак, а онда сам рекла ДА, иако не спадам у оне који предају стручне, економске предмете и не говорим енглески језик, што је пожељно.

Храбре је, и овога пута, као што се често дешава, пратила срећа која се хиљадила и које ћу се често и радо сећати.

Реч је о пројекту «Партнерство на делу», о размени идеја, програма, ученика и професора. Испоставило се, бар у нашем случају, да је то била размена  најпозитивнијих могућих искустава везаних за професију, али и ставова о разним животним питањима. Никада ми Немачка није била ближа нити жеља за учењем немачког језика снажнија него тек минулог марта.

Улм нас је очарао, као и људи које смо упознали и који ниједан тренутак нашег боравка у том граду нису препустили случају.

***

Радовала сам се одласку у Улм јер сам открила три важна елемента која нас спајају, а то су: Дунав, врабац и ушће. 

http://www.dodaj.rs/f/3X/L8/daWWVWt/bgdulm-dunav.jpg 

Дунав, једна од рајских река, протиче кроз оба града, и повезује нас својим дугим током.

 http://www.dodaj.rs/f/2j/pj/2fSVh785/bgdulm-vrabac.jpg

Врабац је симбол оба града, само што се према том симболу становници Улма односе много пажљивије него ми, пошто постоје бројне статуе врабаца у најразличитијим бојама и од најразличитијих материјала, где год се кретали по Улму. Права је чаролија обилазити град и откривати једну по једну статуу тог летећег весељака који нас обрадује где год да га затекнемо.

Најпознатији се налази на катедрали са највишим торњем на свету, на улмском Минстеру, јер је, како легенда каже, баш врабац показао градитељима како да изграде ову велелепну катедралу.

http://www.dodaj.rs/f/2W/oz/1HdOPMeL/bgdulm-usce.jpg

Ушће Саве у Дунав такође постоји у Улму, али на слици. Насликано је 1717. године као мурал на Лепој кући (Das schöne Haus) која се налази на крају Рибарског насеља, неколико метара од дунавског кеја.

http://www.dodaj.rs/f/3A/Xd/2oyutUnJ/bgdulm-usce-i-sajka.jpg

Испод те слике живих боја, поред које смо се сви сликали, налази се једна велика реплика шајке којом су становници Улма пловили (нарочито током турског рата,1664-1718) ка нашем ушћу и ка Војводини, где су живели до краја Другог светског рата, након чега су се вратили у своју постојбину.

Потомци тих људи и данас негују љубав ка привременој постојбини својих предака и поносе се и једном и другом домовином, а многи од њих говоре и српски.

http://www.dodaj.rs/f/2/Xr/4e7tGw9/bgdulmajnstajn-i-mileva.jpg

Још једна спона између наших земаља јесте Алберт Ајнштајн, рођен у Улму, а ожењен нашом Милевом Марић.  

Како да се човек, после свега наведеног, не осећа у том далеком граду као код своје куће, и не пожели да свима са којима ступи у контакт говори о чарима Улма и о љубазности његових становника!

А о Кривом торњу (Месарској кули), Рибарској четврти, Кривој кући (која је ушла у Гинисову књигу рекорда), Градској кући, Спомен-обележју Албрехту Лудвигу Берблингеру, легендарном „улмском кројачу“, и о другим знаменитостима такође се може много тога написати. Но, о томе – неки други пут!

Виолета Милићевић


Коментари

 1. Па да! Било би пуно за понети одједном. Најлепше је све проћи натенане. И баш ми би лепа прича о врапцу, некако ми је посебна.

  Аутор pricalica — 01 ÐÐ 2012, 21:31

 2. Оно јесте боље кад се грађа лепо распореди и дозира у жељеним количинама, Причалице, али овога пута сам просто морала да будем економична.
  Спрема се брошура о реализацији овог пројекта па је требало прикупити анегдоте са путовања и доставити неке слике.
  Послала сам и свој допринос, а да ли ће ишта од овог мог материјала бити стављено у брошуру - не знам.
  Сматрала сам да о овим подударностима треба говорити свима и да не треба да буду доступне само онима који су учествовали у размени.
  На разгледници чији се део види приказане су неке статуе врапца (жао ми је што их нисам све видела и уживо, али неке јесам). И, што је најлепше, све су то врапци Подунавци, те их можемо сматрати својтом ;-))).

  Аутор trunsmoitren — 01 ÐÐ 2012, 21:53


Додај коментар

Додај коментар

Коментар ће бити проверен пре него што се објави.

Запамти ме

Powered by blog.rs