Trun smo i tren

21 ÐÐ, 2012

52. Сајам књига у Београду - препоручујем

Есеји — Аутор trunsmoitren @ 19:00

http://www.dodaj.rs/f/20/qi/Ht2yXaK/knjige-ovom-sluze.jpg 

Почео је 57. Сајам књига, празник за све оне којима је књига светиња.

Они који се запуте на Сајам сигурно већ имају своје разлоге и фаворите, било да је реч о многорекламираним књигама, било о онима о којима се, из оправданих или неоправданих разлога, није много говорило.

Са посебним задовољством препоручујем вам књиге Оскара Фрајзингера, које можете купити на штанду издавачке куће „Легенда“ из Чачка.

Има много разлога због којих бих свакоме препоручила Оскарова дела.

Оскар Фрајзингер, швајцарски писац (романописац, приповедач и песник), политичар и професор, и званично је члан српског Удружења књижевника.
Његових пет књига преведено је на наш језик: прве две, „Спиралу шаха“ и „Крхке светове“, превео је са немачког Златко Красни; трећу, „С оне стране мисли“(која је пре две године промовисана на нашем Сајму), превеле смо са француског Христина Ђурић и ја; четврту, „Маслачак“, превеле смо са француског Данијела Милошевић и ја; и пету, „Живот је кучка“, са француског је превела Данијела Милошевић, а ја сам била лектор и рецензент.    

С обзиром на то да сам имала прилике да се упознам са саджином четири Оскарова дела у оригиналу, и да сам била међу онима који су српским читаоцима покушали да пренесу део лепоте и духовног блага овог изузетног писца и човека, с поносом изговарам и пишем ово име, у нади да ће се једног дана орити у нашој овог земљи и да ће овај изванредан писац и у нашој земљи имати много нових читалаца.

***
ЖИВОТ ЈЕ КУЧКА - Оскар Фрајзингер
(део овог приказа налази се на корицама књиге)

Господин Ван Клиф, четрдесетогодишњи комерцијалиста у банци, узоран супруг и отац двоје деце, приликом рутинске посете лекару сазнаје да му је, због рака који је метастазирао, остала још једна година живота, и одлучује да постане одметник, оставивши иза себе миран и сређен, досадом и навикама испуњен живот.

Тог тренутка пред нашим очима почиње да се одвија прави road movie.

Мењајући изглед, идентитет, градове, сценарије и улоге, обишавши велики део САД-а и вешто уклањајући трагове својих преступа и авантура, поистовећиваће се са ликовима из омиљених филмова у жељи да се освети животу који му је одувек наметао своја правила, и тиме победи и судбину и смрт: „Смрт ме је чекала, свакако, али неће она одлучивати о томе где ће ме наћи. Ја ћу одредити начин, место и тренутак.“

Уредан и предвидљив тип, какав је био, уступа место потпуној мистерији која се, попут фантома, појављује у Тексасу, Каролини, Флориди, Пенсилванији, Охају, Индијани, Илиноису, Ајови, Небраски, Јути, Невади, Калифорнији, у свету који је изгубио сваку меру, гледајући људе огрезле у грех, понижавање и стицање материјалних задовољстава, и постајући један од њих.

Предуго осуђени да вегетирају у сенци, назадовољени и снажни нагони испливаће из најмрачнијег кутка његовог мозга и светиће се једноличном животу обичног и до тада пасивног грађанина.

Но, баш када помисли да је успео, живот ће му показати другачије лице.Тај живот – кучка извући ће кеца из рукава и неће престати да га изненађује, као што ни Оскар Фрајзингер не престаје да изненађује своје верне читаоце, нудећи им несвакидашњу, провокативну причу пуну преокрета, узбуђења и авантура, зачињену фином иронијом, сарказмом, вештим вербалним досеткама и анегдотама, филмским кадровима, музиком Т. Вејтса, Б. Дилана и Дорса,  али надасве маштовитом и непрекидном борбом против апсурда, борбом у којој тријумфује воља за животом и живот сам.

Ако сте икада помислили да је живот неправедан према вама и пожелели да се против њега борите бесмислом и апсурдом, не пропустите да прочитате ову књигу Оскара Фрајзингера!

Изненадићете се и, сасвим сигурно, променити мишљење о њему – не о Фрајзингеру, јер он остаје на висинама које је освојио и својим већ објављеним књигама – већ о животу, и заволећете га оном љубављу која је неуништива и непобедива!

Виолета Милићевић  


Коментари

 1. Хоће ли бити и Оскар на Сајму, радости?

  Аутор pricalica — 24 ÐÐ 2012, 18:01

 2. Биће, мила.
  Сазнах вечерас да ће стићи сутра.
  Жао ми је што није организована промоција, што су они који су о томе морали да брину начинили такав пропуст.
  Каква штета!
  П. С.
  Али књига је у мојим рукама! Непроцењиво!:-)

  Аутор trunsmoitren — 24 ÐÐ 2012, 22:07

 3. Hvala na preporuci.
  Nadam se da cu je pronaci u mom gradu:)

  Naravno,da cu pokusati da nadjem jos neku od njega.

  Аутор lora1 — 25 ÐÐ 2012, 13:21

 4. Ако је не буде у граду, Лора1, може се наручити и преко интернета.
  Међутим, ако желиш да се упознаш са стваралаштвом Оскара Фрајзингера, препоручујем ти да кренеш од онога што је раније написао: С оне стране мисли, Маслачак, Крхки светови, Спирала шаха, а да ову књигу оставиш за крај.

  Аутор trunsmoitren — 25 ÐÐ 2012, 21:49

 5. Istina nisam nista procitala od njega.
  Hvala od srca na preporuci.Nacicu zasigurno one koje si mi napisala.
  I pocecu onako kako si ih poredjala ovde:)

  ps: trenutno sam sa Dostojevskim,ali na francuskom _ Crime et Châtiment_ Mozda ga jednom zaista i razumem?:)

  Hvala jos jednom na preporuci.

  Аутор lora1 — 26 ÐÐ 2012, 11:12

 6. сад си ми рекла нешто што је врло важно - да читаш на француском.
  Онда ће за тебе бити право уживање да прочиташ Оскарова дела у оригиналу. Уколико их нема у књижарама, могу се наручити преко нета, а имаш и његов сајт са неким одломцима. Сад сам на паузи (на радном месту) па не могу да гуглам, али ћеш ти то и сама наћи.

  Аутор trunsmoitren — 26 ÐÐ 2012, 15:43


Додај коментар

Додај коментар

Коментар ће бити проверен пре него што се објави.

Запамти ме

Powered by blog.rs