Trun smo i tren

Толстојев одговор

Сентиментално васпитање — Аутор trunsmoitren @ 11:08

Голубови, црни и бели 

(Слика са интернета) 

'Шта је са тобом, Лаве Николајевичу? Прилично добро проповедаш, али да ли и чиниш оно што проповедаш?'

Ово је крајње природно питање, питање које ми увек постављају, углавном га изговарајући победоносно, као да ће ми њиме запушити уста. 'Ти проповедаш, а како сам живиш?' Одговарам тада да ја не проповедам, да нисам у стању да проповедам иако то страсно желим. Ја могу проповедати само својим делима, а моја су дела рђава... И одговарам им тада да сам крив и зао, и достојан сваког презира због своје неспособности да постигнем добра дела.

У исто време, не због тога да бих се оправдао, већ због жеље да објасним недостатак своје истрајности, ја одговарам даље: 'Погледајте мој садашњи живот и упоредите га са прошлим, па ћете видети да ја покушавам да постигнем таква дела. Истина је да нисам испунио ни хиљадити део њих, и срамим се због тога, али ја сам омануо у испуњавању не због тога што сам то желео, већ зато што сам био неспособан. Поучите ме како да побегнем из мреже искушења која ме окружују, помозите ми и ја ћу их свакако испунити; чак и без те помоћи, ја желим и надам се да ћу у томе успети.

Нападните ме слободно, то и сам радим, али нападните радије мене него ли пут који следим и на који указујем свима који ме питају где мислим да се налази. Ако знам пут до куће, а пијан њиме ходим, је ли он због тога ишта мање прави пут до куће само зато што ја по њему посрћем? Ако то није прави пут, покажите ми други; али ако посрнем и изгубим стазу, морате ми помоћи, морате ме одржати на правој стази, као што сам и ја спреман учинити исто за вас. Немојте ме обманути, нека вам не буде драго што сам се изгубио, немојте узвикивати радосно: 'Погледајте га! Рекао је да иде кући, а ето га пузи у блату!' Не, немојте бити злуради, већ ми пружите помоћ и подршку.

Лав Николајевич Толстој, Трагање за Богом

(Са сајта "Знакови поред пута") 


Powered by blog.rs